Share

medela25 1 24

Ο μητρικός θηλασμός, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για κάθε νέα μητέρα. Το μητρικό γάλα είναι ένας «θησαυρός», με σημαντικά οφέλη για το μωρό σου. Γι΄αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς την προσθήκη άλλου υγρού κατά τους πρώτους έξι μήνες και συνέχισή του έως τα δύο έτη, ή και περισσότερο, με μεικτή διατροφή.

Γνώριζες όμως ότι τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού δεν αφορούν μόνο το μωρό σου, αλλά και εσένα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Hartmann, παγκοσμίου φήμης ειδικό στην επιστήμη του θηλασμού, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τις μαμάδες. Μεταξύ άλλων: «Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Κάθε επιπλέον μήνα που θηλάζεις, μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορα είδη καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας».

Τα οφέλη όμως, δε σταματάνε εδώ.

  1. Η ορμόνη της αγάπης

Από την πρώτη στιγμή που θα έχεις την επαφή δέρμα με δέρμα με το νεογέννητό σου, το σώμα σου θα αρχίσει να παράγει «ωκυτοκίνη», γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η ορμόνη αυτή βοηθά στη μείωση της απώλειας αίματος τις ημέρες αμέσως μετά τον τοκετό, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να υποφέρεις από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Παράλληλα, έχει αντικαταθλιπτική δράση. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε πως οι μητέρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στον οργανισμό τους, είχαν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Έτσι, για όσο καιρό θηλάζεις, η ορμόνη αυτή θα σε βοηθάει να είσαι ήρεμη, μειώνει το στρες, αλλά και την αρτηριακή πίεση.

  1. Μητρικό γάλα: Το απόλυτο φαγητό για ευκολία

Μπορεί στην αρχή ο θηλασμός να είναι λίγο κουραστικός μέχρι να βρεις τις ισορροπίες σου, ωστόσο στη συνέχεια θα διαπιστώσεις την ευκολία που θα προσφέρει τόσο σε σένα όσο και στο μωρό σου. Με τον θηλασμό έχεις τη δυνατότητα να ταΐσεις το μωρό σου ανά πάσα στιγμή, με ελάχιστη ταλαιπωρία και προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να ζεστάνεις το γάλα, να το ξεπαγώσεις ή να απολυμάνεις το μπιμπερό. Ούτε χρειάζεται κάθε φορά που θα βγείτε από το σπίτι να πακετάρεις θέρμους με νερό, φόρμουλα και τα συναφή, όταν έχεις ήδη να κουβαλήσεις πανιά, έξτρα μωρουδιακά, υγρά μαντηλάκια κ.α.

  1. Κοιμήσου περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Όταν το μωρό σου ξυπνά μέσα στη μέση της νύχτας, ο θηλασμός τείνει να είναι ο πιο γρήγορος και ευκολότερος τρόπος για να το ταίσεις. Μπορείς να το κάνεις ακόμα και ξαπλωμένη! Μάλιστα, η ωκυτοκίνη και οι άλλες ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς ξανά με ευκολία. Έτσι εξοικονομείς πολύτιμο χρόνο, αφού σύμφωνα με μία μελέτη εάν έδινες στο μωρό σου κάποια φόρμουλα, θα χρειαζόσουν 40 – 45 λεπτά επιπλέον.

  1. Ο θηλασμός σε βοηθά να δεθείς με το μωρό σου

Ο θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για το «κτίσιμο» μιας έντονα συναισθηματικής σχέσης με το μωρό σου. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης με αυτό που περιγράφεται ως «ενισχυμένη μητρική συμπεριφορά»..

  1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Αν αναρωτήθηκες ποτέ πόσες θερμίδες καίγονται κατά τον θηλασμό, η απάντηση είναι έως και 500 την ημέρα, δηλαδή περίπου όσες και μία βόλτα με το ποδήλατο. Ακόμα και αν αντλείς μητρικό γάλα, τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα! Αυτές οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται με τον θηλασμό, μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις το επιπλέον βάρος που έβαλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Εξοικονομεί χρήματα

Στα οφέλη του θηλασμού, αξίζει να συμπεριλάβουμε και το οικονομικό κομμάτι. Εάν θηλάζεις αποκλειστικά, δε χρειάζεται να αγοράζεις γάλα και έτσι εξοικονομείς χρήματα. Παράλληλα, τα βρέφη που θηλάζουν τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και ενδεχομένως να μην χρειάζεται να απουσιάζετε συχνά από την εργασία σας για λόγους ασθένειας του παιδιού σας.

Our Partners

CONTACT US

Marathon distribute

Marathon Distributors is Cyprus’ leading pharmaceutical and healthcare logistics provider with a 38% market share in pharmacies. Marathon Distributors offers high quality services along the supply chain such as warehousing, order receipt, pick and pack, distribution and repackaging.

kapakiotis

Kapakiotis & Papaellinas Ltd is a joint venture company that was formed between Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd and C.A.P. Papaellinas Ltd, the former distributors of GlaxoWellcome and SmithKline Beecham, whose main operation is the distribution of the GlaxoSmithKline (GSK) pharmaceuticals in Cyprus.

Alector Pharmaceuticals is a joint venture company that was formed between C.G.Papaloizou Ltd and Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd, the former distributors of Astra and Zeneca, to promote and distribute the AstraZeneca pharmaceuticals in Cyprus.

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]