Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό (περίπου 70%) από νερό, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεχώς ενυδατωμένοι για να διατηρήσουμε την ισορροπία στον οργανισμό μας. Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενυδάτωση του οργανισμού μας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες.

Inner 1 1

Το νερό συμμετέχει σε πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι η πέψη και η μεταφορά θρεπτικών συστατικών από τις τροφές στον οργανισμό. Ακόμη, το νερό παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα μας σε σταθερά επίπεδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες. Αν ξεχνάτε να πίνετε νερό, υπάρχουν πολλές προτάσεις και συνταγές που δίνουν γεύση στο νερό, όπως είναι για παράδειγμα η προσθήκη φρούτων ή αρωματικών βοτάνων σε αυτό, για να σας βοηθήσουν να είστε ενυδατωμένοι συνεχώς!

Το σώμα μας έχει πάντα τον τρόπο να μας προειδοποιεί για τις ανάγκες του και να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να το φροντίζουμε. Το ίδιο συμβαίνει και για το νερό. Δείτε παρακάτω 6 σημάδια του οργανισμού που εκπέμπουν σήμα ότι πρέπει να καταναλώσετε νερό και μην τα αγνοήσετε!

1) Σκουρόχρωμα ούρα

Ένα σημάδι που φανερώνει ότι είμαστε αφυδατωμένοι είναι το σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα. Αυτό συμβαίνει στο σώμα μας όταν πέφτει η πίεση στο αίμα και τα νεφρά προσπαθούν να αποθηκεύσουν νερό αντί να το αποβάλλουν από το σώμα. Η αλλαγή του χρώματος στα ούρα θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Ωστόσο, προτού εξετάσετε οτιδήποτε άλλο, καταναλώστε αρκετό νερό και κρατήστε τη συνήθεια αυτή για κάποιες μέρες μέχρι να δείτε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας.

2) Ευαίσθητο και ξηρό δέρμα

Έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας είναι θαμπό και ξηρό; Το μυστικό για ένα υγιές, λαμπερό και ελαστικό δέρμα που μοιάζει ξεκούραστο και νεότερο είναι η καλή ενυδάτωση. Όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει αρκετό νερό, χρησιμοποιεί όσο απόθεμα έχει για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται ευαίσθητο και ξηρό. Οπότε, δοκιμάστε μια καλή ενυδατική κρέμα και φυσικά ανακτήστε την καλή συνήθεια ενυδάτωσης πίνοντας πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.

3) Μειωμένη ενέργεια και αίσθημα κόπωσης

Ένα συχνό αποτέλεσμα της έλλειψης νερού είναι ότι πέφτει η πίεση στο αίμα μας. Χωρίς το κατάλληλο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας, οι μύες και τα νεύρα μπαίνουν σε κατάσταση «συντήρησης» με συνέπεια να λειτουργούν πιο αργά και να κουραζόμαστε περισσότερο.

Inner 2

4) Συχνές ζαλάδες

Έχετε παρατηρήσει ότι συχνά ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα; Αν ναι, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο νερό καθώς έχει πέσει η πίεση στο αίμα. Ακόμη, μπορεί να αισθανθείτε ότι λαχανιάζετε γρηγορότερα από ότι συνήθως.

5) Μυϊκές κράμπες

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για όλο μας το σώμα αλλά ιδιαίτερα για τη σωστή λειτουργία των μυών μας. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό νερό μπορεί να αντιμετωπίσουμε συχνά κράμπες στους μύες μας, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ επίπονες και μπορούν να αποφευχθούν με την επαρκή κατανάλωση νερού.

Inner 3 1

6) Έντονο αίσθημα πείνας

Αν πίνετε νερό μόνο όταν νιώσετε ότι διψάτε, μπορεί να αφυδατωθείτε πριν προλάβετε να διψάσετε. Πολλές φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι πεινάτε ενώ στην πραγματικότητα έχετε ανάγκη από νερό. Για αυτό το λόγο, ένα ποτήρι νερό μπορεί συχνά να είναι η λύση στις λιγούρες που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Ένας εύκολος τρόπος για να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό όπου και αν βρίσκεστε είναι να έχετε μαζί σας ένα παγούρι με νερό.

Τα παγούρια της SIGG είναι φτιαγμένα από υλικά της υψηλότερης ποιότητας (χωρίς BPA). Ο ελβετικός τους σχεδιασμός προστατεύει 100% από διαρροές, τα καθιστά ανθεκτικά και ελαφριά για να μεταφέρονται με ασφάλεια παντού, τόσο στις εκδρομές όσο και στην εργασία σας ή ακόμα και στο σχολείο των μικρών παιδιών! Μπορείτε να προμηθευτείτε το δικό σας παγούρι από τα φαρμακεία ή από επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Κύπρο.
Δείτε τον χάρτη εδώ.

Πηγές:

https://myequa.com/blogs/blog/162100295-6-signs-of-dehydration 
 
https://www.onmed.gr/ygeia/story/315734/ta-7-simadia-oti-den-pinete-poly-nero

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]