a1

Η οικολογική κρίση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα 
που πρέπει να μας αφορά όλους.

Όταν οι μικρές, ατομικές πράξεις του καθενός από εμάς προστίθενται συνολικά, τότε εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να προστατέψουν το κοινό μας «σπίτι». 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έχουμε συγκεντρώσει 5 απλούς τρόπους που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, βοηθώντας το περιβάλλον. 

  • Γνωρίζετε ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται;  

Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, αρκεί να γίνεται σωστά και στους ειδικούς κάδους! Συμβάλλοντας τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη διατήρηση της δημόσιας υγείας, η ανακύκλωση επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς πρώτες ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτήν που χρειάζεται όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά.  

Σύμφωνα με στοιχεία από την Green Dot κάθε χρόνο οι υπηρεσίες ανακύκλωσης στην Κύπρο εξοικονομούν 145,000 τόνους CO2, περιορίζοντας σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα του νησιού μας. Με τον μέσο Κύπριο να παράγει περίπου 2 κιλά απορρίμματα την ημέρα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι οι κατηγορίες συσκευασιών που συλλέγονται είναι η PMDτο χαρτί και το γυαλί. 

  • Δοκιμάστε να κάνετε κομποστοποίηση 

Μεταξύ άλλων, το 41% των απορριμμάτων μας είναι οργανικό, δηλαδή υπολείμματα φαγητών, καφέ, τσαγιού και φύλλα των δέντρων, των οποίων η διάσπασή τους δημιουργεί αέρια όπως το μεθάνιο, που επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά, θυμηθείτε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση για τη δημιουργία φυσικού λιπάσματος για τον κήπο σας.  

  • Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι και στο γραφείο 

Έχει διαπιστωθεί πως μια κοινή λάμπα καταναλώνει έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ προσφέρει τον ίδιο φωτισμό!Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. 

Φυσικά, μην ξεχνάτε να κλείνετε όσα φώτα ή συσκευές δεν χρησιμοποιούνται από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι παραμένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-byκαι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. 

  • Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες - είναι θέμα «ενέργειας»

Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, αλλά να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Δυστυχώς, το ποσοστό των μπαταριών που ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό, γι’ αυτό η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι η καλύτερη λύση, αφού βοηθά όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων, αλλά πιο σημαντικά δεν επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον.  

a3

  • Δράσε οικολογικά επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα!  

Αν και ανθεκτικό ως υλικό, το πλαστικό αποδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του περιβάλλοντος, αφού ένα πλαστικό μπουκάλι νερού χρειάζεται 450 χρόνια για την αποσύνθεσή του. 

Με την αλόγιστη αγορά και γενικευμένη χρήση πλαστικού να οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη μας,ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε, είναι να επενδύσετε σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα. 

Για παράδειγμα, ένα επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι μπορεί να αντικαταστήσει τον μέσο όρο των 1,460 πλαστικών μπουκαλιών νερού τον χρόνο για τον κάθε άνθρωπο.Επίσης, οι οικολογικές τσάντες ικανοποιούν όλα τα γούστα, αφού βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, σχέδια και μεγέθη και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για τα ψώνια σας.

Η πιο κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσουμε τις πράξεις μας είναι τώρα, αλλάζοντας πρώτα τον τρόπο σκέψης μας και σταδιακά τις συνήθειες στην καθημερινότητα μας, έμπρακτα.  Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος, είναι ευθύνη όλων μας! 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΏ 

 

 

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]