Ολοένα και περισσότερες έρευνες σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημασία του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία (πρωτεΐνες, λίπη, λακτόζη, βιταμίνες, σίδηρο, μεταλλικά στοιχεία, νερό και ένζυμα) που χρειάζεται το βρέφος για να αναπτυχθεί σωστά στα πρώτα στάδια της ζωής του. Πέρα από τη βιολογική σύνθεση του μητρικού γάλακτος, ο θηλασμός ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.

Πλεονεκτήματα θηλασμού

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το μητρικό γάλα αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή κάθε βρέφους αφού συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα:

Το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αφού μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα προς το βρέφος, τα οποία το προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

• Περιέχει ουσίες που αποτρέπουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων στα έντερα, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για γαστρεντερικές και διαρροϊκές μολύνσεις στα μωρά.

• Είναι μια καθαρή τροφή, χωρίς βακτηρίδια και μικρόβια.

• Είναι περιεκτικό και περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το βρέφος στις κατάλληλες αναλογίες.

• Έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία και δεν χρειάζεται προετοιμασία.
 

Ο θηλασμός ως μέσο συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού

Πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη στη βιολογική ανάπτυξη του παιδιού, ο θηλασμός συμβάλλει σημαντικά και στην ψυχική ανάπτυξη του μωρού και στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού με τη μητέρα του. Το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το παιδί υπάρχει, βέβαια, πριν τη γέννηση, όμως η αμοιβαία αλληλεπίδραση εμφανίζεται, ισχυροποιείται και εντείνεται μετά τη γέννηση μέσω του θηλασμού.

Μέσω του θηλασμού το βρέφος μεταβαίνει με ευκολότερο τρόπο από την ενδομήτρια ζωή στον έξω κόσμο, ενώ μέσω της σταθερότητας και της επανάληψης του θηλασμού δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο βρέφος καθώς και ένα αίσθημα αποδοχής. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παράγονται συνδυαστικά οι ορμόνες προλακτίνη και οκυτοκίνη.  Η οκυτοκίνη συμβάλει στη μείωση του άγχους στη μητέρα έτσι ώστε εκείνη να αυξήσει την προσοχή της στο μωρό.

Πολλά είναι τα οφέλη του θηλασμού και για τη μητέρα. Μέσω του θηλασμού η μητέρα αισθάνεται ολοκληρωμένη και αντιμετωπίζει την περίοδο της λοχείας με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και στη βελτίωση της διάθεσης. Ο ισχυρός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της μητέρας, αφού αντιλαμβάνεται πλήρως τις ικανότητές της.

Η Medela, ως πρώτη επιλογή των επαγγελματιών υγείας παγκοσμίως, έχει ως στόχο την προαγωγή της καλής υγείας των βρεφών και των μητέρων χάρη στα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Εμείς στη Medela, σας παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις όπως αξιόπιστες αντλίες στήθους και άλλα προϊόντα, βασισμένα πάντα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Medela Cyprus, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Marathon Trading  και την επίσημη σελίδα της Medela Cyprus στο Facebook.

 

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]