Share

Η περίοδος των εξετάσεων κατέφτασε κι είναι λογικό μεγάλη μερίδα φοιτητών να κατακλύζεται από άγχος.

Κι ενώ το στρες σε κάποιο βαθμό μπορεί να συμβάλλει στη διανοητική εγρήγορση και τη δημιουργικότητα, σε υπερβολικό βαθμό καταρρακώνει το σώμα και προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, δυσχεραίνει την απομνημόνευση, επιταχύνει και ενισχύει τα συμπτώματα εξάντλησης – με λίγα λόγια, είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας για τις εξετάσεις! 

Υπάρχουν πρακτικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να αποβάλεις το περιττό άγχος και να εξασφαλίσεις τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στις ερχόμενες εξετάσεις. Παρακάτω, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε τρία από αυτά.
 

1) Διαχειρίσου Σωστά τον Χρόνο σου – Με Σωστό Προγραμματισμό!

• Κάνε μια Λίστα με Όλα Όσα Πρέπει να Γίνουν

Κατάγραψε σε ένα σημειωματάριο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, όλες τις υποχρεώσεις της εξεταστικής. Εκτός από τις ημερομηνίες των εξετάσεων, σημείωσε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις μέρες που θα χρειαστούν για να καλύψεις την ύλη, καθώς και τις όποιες εργασίες πρέπει να παραδοθούν.

Έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των όσων πρέπει να γίνουν, θα είσαι σε καλύτερη θέση να διαχειριστείς και να κατανείμεις καλύτερα τον χρόνο σου.

• Βάλε προτεραιότητες

Τώρα που έχεις μια συνολική εικόνα των υποχρεώσεών σου, οργάνωσέ τες κατά προτεραιότητα. Βάλε τελευταίο στη λίστα οτιδήποτε μπορεί να περιμένει και βεβαιώσου ότι ολοκληρώνεις οτιδήποτε είναι επείγον τη μέρα που το έχεις προγραμματίσει, ώστε να μην επιβαρύνει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

• Βάλε Ρεαλιστικούς Στόχους

Καθώς καταρτίζεις τη λίστα σου, είναι σημαντικό να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους. Αν ταξινομήσεις υπερβολικά πολλές εργασίες σε λίγο χρόνο, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μεταθέτεις συνεχώς υποχρεώσεις για τις επόμενες μέρες και να πλημμυρίσεις με άγχος.
 

2) Διαχειρίσου το Άγχος με Παραγωγικό Τρόπο

• Διατήρησε τον Χώρο σου Τακτοποιημένο

Αμέσως μόλις ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις ενός μαθήματος, βάλε στην άκρη οποιαδήποτε ύλη σχετίζεται με αυτό, τακτοποίησέ την και οργάνωσε ξανά τον χώρο ώστε να επικεντρωθείς στο επόμενο μάθημα.

Η έλλειψη οργάνωσης μπορεί να σου καταναλώσει τρομερό χρόνο, καθώς συνεχώς θα ψάχνεις να βρεις κάτι που χρειάζεσαι, και θα σε γεμίζει με εκνευρισμό και περιττό στρες.

• Ξεκίνα απ’ τα… Δύσκολα

Προφανώς άλλοι θα κανονίσουν ποια μαθήματα θα δώσεις πρώτα και ποια όχι, αλλά αν σου δίνεται κάποιο περιθώριο επιλογής ή ορισμένα από αυτά συμπίπτουν, ξεκίνα από αυτά που είναι πιο δύσκολα ή βαρετά.

Όσο θα προχωρά η εξεταστική θα πέφτουν οι δυνάμεις σου, θα είναι συνεπώς καλύτερο να σου έχουν απομείνει διαβάσματα που θα απαιτήσουν λιγότερη διανοητική προσπάθεια ή χρόνο.

• Άκου το Σώμα σου

Όταν νιώσεις κούραση, τότε πρέπει να ακούσεις το σώμα σου: κάνε ένα διάλειμμα, σήκω από την καρέκλα, περπάτησε λίγο στη γειτονιά ή κάνε κάτι άλλο ευχάριστο και τονωτικό. Συνήθως, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την κίνηση του σώματος και όχι κάποια διανοητική εργασία.

• Κάνε Συχνές Επαναλήψεις

Μην διαβάζεις όλη την ύλη μονοκόμματα. Ανά κεφάλαιο ή ενότητα, σταμάτα τη μελέτη και κάνε μια διανοητική επανάληψη, ώστε να βεβαιωθείς ότι θυμάσαι τουλάχιστον τα κύρια σημεία.
 

3) Ενίσχυσε τη Μνήμη σου 

Η λειτουργία της μνήμης μπορεί να βελτιωθεί με συγκεκριμένες τεχνικές. Για παράδειγμα…

• Φρόντισε να Κοιμάσαι Λίγο τα Μεσημέρια

Μία μόλις ώρα ύπνου κάθε μεσημέρι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις διανοητικές μας λειτουργίες, ιδίως αυτές της μάθησης και της μνήμης.

Αντίθετα, έχει διαπιστωθεί ότι η αγρυπνία μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε ποσοστό 40%!

• Κάνε Σημειώσεις… Χειρόγραφες

Διάφορες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις βοηθούν τον εγκέφαλο να απομνημονεύσει καλύτερα τις σχετικές πληροφορίες. Συνεπώς, μια καλή τεχνική απομνημόνευσης, ακόμη κι αν έχεις ηλεκτρονικές σημειώσεις, είναι να τις γράψεις εκ νέου σε χαρτί.

• Φρόντισε να Τρως Σωστά

Η μνήμη είναι μια αμιγώς βιολογική λειτουργία – έχει να κάνει δηλαδή με την καλή λειτουργία του σώματος. Ένα σώμα που δεν τρέφεται σωστά και υποφέρει από αφυδάτωση θα επηρεάσει αρνητικά και τη διανοητική του λειτουργία.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να έχεις μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς και να πίνεις άφθονο νερό. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών.

Υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να τονώσεις τη μνήμη σου και να εκτοξεύσεις τις εξεταστικές σου επιδόσεις – 100% φυσικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός.
 

Το Gincosan®Brain είναι φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, με εκχυλίσματα όπως το Ginkgo Biloba GK501 και το Panax Ginseng G115® που αποδεδειγμένα ενισχύουν τη μνήμη, την αντίληψη και τη διανοητική συγκέντρωση, καταπολεμώντας παράλληλα τα συμπτώματα κόπωσης και έλλειψης προσοχής!

Μάθε περισσότερα για τις εκπληκτικές του δυνατότητες, πατώντας εδώ!    

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]