Η γέννηση ενός μωρού φέρνει μεγάλη ευτυχία και ενθουσιασμό στους νέους γονείς. Οι πρώτες στιγμές με το νέο μέλος της οικογένειας είναι σίγουρα πολύτιμες και γεμάτες χαρά αλλά και αρκετά κουραστικές για τους νέους γονείς, ιδιαίτερα αν το μωρό δεν κοιμάται καλά το βράδυ.

Μετά από μία κουραστική ημέρα, τα κλάματα του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να ταλαιπωρήσουν τους γονείς και να δημιουργήσουν ακόμα και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Δείτε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν το μωράκι σας να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ.

1. Δημιουργήστε και διατηρήστε μια ρουτίνα ύπνου

Καλό θα ήταν από τις πρώτους κιόλας μήνες ζωής του μωρού σας να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου αλλά και διαδικασιών που σχετίζονται με αυτόν προκειμένου να το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να ηρεμήσει και έτσι να κοιμηθεί ευκολότερα. Είναι πολύ σημαντικό να επαναλαμβάνετε καθημερινά τις ίδιες ενέργειες, την ίδια ώρα και με την ίδια σειρά, έτσι ώστε το μωρό σας να γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει και να μην αγχωθεί.
 

2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο δωμάτιου του μωρού

Οι νέοι γονείς συχνά αγχώνονται ότι το μωρό τους κρυώνει και τείνουν να θερμαίνουν υπερβολικά το δωμάτιο που κοιμάται το μωρό. Όμως, η υπερβολική ζέστη δημιουργεί ξηρασία στην ατμόσφαιρα και δυσκολεύει την αναπνοή τόσο τους ενήλικες όσο και στα μωρά. Έτσι το μωρό σας δυσανασχετεί και δεν μπορεί να έχει ένα βαθύ και ήρεμο ύπνο. Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο του μωρού είναι από 18 έως 21 βαθμούς.
 

3. Νανουρίστε ή τραγουδήστε στο μωρό σας

Τα μωρά χαλαρώνουν και ηρεμούν κάθε φορά που ακούν τη φωνή σας. Δοκιμάστε να νανουρίσετε το μωρό σας τραγουδώντας όμορφα παιδικά τραγουδάκια με σιγανή και ήρεμη φωνή ενώ παράλληλα το κουνάτε απαλά. Σταδιακά, όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, μπορείτε να ξεκινήσετε να του διαβάζετε παραμυθάκια και να του αφηγείστε μικρές ιστοριούλες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήνετε το μωρό να αποκοιμάται στο κρεβατάκι του και όχι στα χέρια σας.
 

4. Ρυθμίστε τον φωτισμό του χώρου

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει πότε είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκουραστεί (βράδυ) και πότε είναι η στιγμή για παιχνίδια (ημέρα). Για να γίνει εύκολα αυτός ο διαχωρισμός, φροντίστε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό να υπάρχει ήλιος, ενώ αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην υπάρχει κάποιο αναμμένο φως.
 

5. Αποφύγετε το έντονο παιχνίδι με το μωρό πριν τον ύπνο

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν το μωρό παίξει πολύ έντονα λίγο πριν κοιμηθεί, θα κουραστεί πολύ και θα απολαύσει περισσότερο τον ύπνο του. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Αν το μωρό σας είναι κουρασμένο θα έχει ένα βαθύτερο ύπνο, όμως, το έντονο παιχνίδι λίγο πριν κοιμηθεί του δημιουργεί υπερένταση και πολλές φορές δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση τηλεόρασης. Ακόμα και αν το μωρό σας είναι αρκετά μικρό για να δει τηλεόραση, οι έντονες ομιλίες που προέρχονται από την τηλεόραση μπορεί να του δημιουργήσουν ένταση.

Ο καλός και βαθύς ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη, τη διάθεση και τη γνωστική δεξιότητα του μωρού σας. Ίσως στην αρχή δυσκολευτείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα στο μωρό σας, όμως, με λίγη επιμονή και προσπάθεια τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πιπίλες της bibi για να βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί ήρεμα καθώς προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μωρά.

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]